Épületgépészeti szempontok az épületvillamosságban: az a bizonyos „fehér folt”

2023. 12. 08.

A Magyar Épületgépészek Szövetségének két alelnöke is előadást tartott az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége októberi konferenciáján.
Az EMOSZ és a két alelnök is megerősítette, szükséges a párbeszéd a két szakma között, és folytatni kell az együttműködést.

Az Elektromosipari Magánvállakozók Országos Szövetsége (EMOSZ), az Elektroinstallateur szaklap valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében nemrégiben rendezték meg a villanyszerelők, villamos szakemberek szakmai találkozóját, a 29. Villanyszerelő Konferenciát.

Az EMOSZ deklarált célja, hogy a villamos szakma aktuális kihívásait, a jogszabályi változásokat, a technikai újdonságokat és aktualitásokat megismertessék a tagsággal és a látogatókkal. A rendezvény azonban nemcsak az ismeretek átadására szolgál, hanem kiváló lehetőséget kínál a tapasztalatcserére, illetve szakmai kapcsolatok, együttműködések bővítésére is.

Ezeken az évenkénti eseményeken átlagosan 400-450 fő vesz részt jellemzően a mikro- és kisvállalkozások képviselői, továbbá mintegy 40 szakmai kiállító.

Épületgépészet és épületvillamosság: „ezer szálon” kötődnek egymáshoz

Napjainkban az épületgépészet és épületvillamosság ezer szálon kötődik egymáshoz, nem lehet és nem szabad elkülönülten kezelni a felmerülő technikai kérdéseket. „Már régóta érlelődött az elhatározás, hogy közelebb hozzuk a két szakmát egymáshoz a két jelentős szakmai szervezet – a MÉGSZ és az EMOSZ – együttműködésével” – írta kérdésünkre Mayer Gergely, az EMOSZ elnöke. Ennek kapcsán aztán fel is kérték a MÉGSZ szakembereit, hogy tartsanak előadást a konferencián az épületgépészeti rendszerek szabályozásáról, hiszen épületgépészként egészen más perspektívából közelítik meg ezeket a kérdéseket, mint a villamos szakemberek. Más szemszögből látják ezeknek a rendszereknek a működését, és jobban ismerik ugyanakkor ezek buktatóit is, amire esetleg figyelnünk kell – mutattak rá.

Az EMOSZ nyitott a további együttműködésre, és szeretnék folytatni, megerősíteni az ilyen és ehhez hasonló közös együttműködéseket. Kiemelték, közös érdek, hogy a szakmai területek tanuljanak egymástól, mert mindenkinek vannak nehézségei, kihívásai, amit a másik jobban ismer. Úgy látják, ezek a rendezvények arra is kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy megbízható szakmai és munkakapcsolatok épüljenek ki a két terület szakemberei között, nemkülönben pedig tudjanak kihez fordulni egy felmerülő probléma kapcsán.

A MÉGSZ két alelnöke is előadást tartott az EMOSZ konferenciáján

Az eseményre az EMOSZ tehát meghívta a Magyar Épületgépészek Szövetségét is szakmai előadást tartani, amely a két szakma közötti párbeszéd fejlődése miatt fontos mérföldkövet jelenthet. A MÉGSZ részéről Domonkos László és Horváth Zoltán alelnökök vettek részt a konferencián.

Domonkos László „Épületgépészeti vezérlés, szabályozás” címmel tartotta meg előadását, azonban ennél a címnél talán még kifejezőbb az alcím: „Fehér folt az épületvillamosság és az épületgépészet között”. A MÉGSZ alelnöke többek között bemutatta az épületgépészeti tervezés és az épületvillamossági tervezés közötti problémákat, amelyek előfordulhatnak a kivitelezések során. Mint az előadásának perezentációjában is szerepelt, „Az épületgépészeti rendszereket, legyen szó akár egy garzonlakás fűtéséről, vagy egy társasház teljes energiaellátásáról, nemcsak megtervezni, kivitelezni és üzembe helyezni kell, hanem üzemeltetni is. Ezt az egyébként leghosszabb, évtizedekig tartó fázist az építtetők, és gyakran a tervezők és kivitelezők sem gondolják végig, pedig ahhoz, hogy a rendszer valóban kifogástalanul működjön, nem elegendő a drága berendezések megvétele, beépítése”.

– Az épületgépészeti tervező jellemzően nem tervezi meg a vezérlést, csak amire neki van szüksége, és miközben az épületvillamossági tervezők értenek hozzá, a kivitelezés során felmerülő esetleges változtatások miatt már előfordulhatnak problémák, pl. más készülékek beépítése mellett döntenek, más kazán, más hőszivattyú – idézi vissza előadásának egyik fő üzenetét. Domonkos László szerint gyakori, hogy mindkét szakmai terület a saját részét tervezi, és arra koncentrál, miközben az nem merül fel, hogyan „beszélnek egymással” a készülékek, nincs fókuszban a teljes rendszer működésének hatásfoka, energiahatékonysága, amely egyébként is jelentősen hozzájárulhat a végfelhasználó ügyfelek elégedettségéhez, márpedig ez lenne az egyik legfontosabb cél.

Domonkos László szerint nagyon pozitív volt az előadásának a fogadtatása, így meg is kérdezte a hallgatóságot, hogy ezzel a témával, a két szakma együttműködésével kell-e foglalkozni, és – mint mondja az alelnök – szinte mindenki feltette a kezét egyetértőleg.

– Én azért is motivált voltam, mert az első becsületes szakmám elektronikai műszerész, így testközelből tudom, milyen sok kapcsolat van és lesz a két szakma között – ezt már Horváth Zoltán alelnök mondta, aki hozzátette, hiába tervez az épületgépész mérnök és a villamosmérnök, ha a kivitelezésnél aztán felmerülnek olyan esetleges változások, amelyek meghatározzák a későbbi vezérlés hatékonyságát. Márpedig az ügyfél igénye egyre fontosabb a mai világban, és az is jól látható az elmúlt évek energetikai kihívásai során, hogy erre egyre jobban figyelni is fognak. – Mindenki spórolni akar, és ez így van rendjén, ugyanakkor ehhez figyelembe kell venni minden érintett szakembernek, hogy akár az új technológiák miatt is a tervezés során szinte alap, de a kivitelezéskor is folyamatosan párbeszédben érdemes maradnia az épületgépészeknek és az épületenergetikai szakembereknek – hangsúlyozta Horváth Zoltán.

A MÉGSZ alelnöke rendkívül sikeresnek értékelte a MÉGSZ részvételét az EMOSZ konferenciáján, véleménye szerint sikerült megszólítani a villamos szakmát, és ezt a párbeszédet mindenképpen folytatni kell!