Mit vár a szakma?

2011. április 20-án, Budapesten mutatta be a Magyar Épületgépészek Szövetsége azt az online kérdőíves felmérésen alapuló tanulmányát, amely összefoglalja az épületgépész szakmabeliek elvárásait a pályakezdő épületgépész mérnökökkel szemben. A prezentációval és kerekasztal-beszélgetéssel összekötött rendezvényen részt vettek az érintett felsőoktatási intézmények illetékes szakemberei, döntéshozói, valamint számos szakmai szervezet képviselői is.

Több hónapos munka zárult le azzal a prezentációval, amelyben Hrabovszki Adrienn projektvezető részletesen ismertette a felmérés megállapításait. 2010. őszén indult több lépcsős felmérés, melynek eredményeként mára számokban is jól kifejezhetők a szakmabeliek elvárásai. A MÉGSZ tanulmányban foglalta össze az épületgépész vállalkozások által elvárt ismereteket, készségeket, azok fontosságát, valamint a válaszadók véleményeit azzal kapcsolatban, hogy a végzett mérnökök mennyire rendelkeznek „piacképes” tudással. Tovább a tanulmány letöltéséhez!

A prezentációt követő kerekasztal-beszélgetésen a felsőoktatási intézmények és a szakmai szervezetek fogalmazták meg véleményüket a felmérés tapasztalataival kapcsolatban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az igények megismerésével a szakmának sikerült megtennie egy olyan lépést, melyre már évekkel ezelőtt szükség volt. Golyán László arra biztatta a szakmabelieket, értékeljék a felmérés eredményeit első tükörként, amely közös munkára inspirálja a szakma minden meghatározó szereplőjét.

Letöltöm a tanulmányt (pdf)